Schrijf je in voor de voor de nieuwsbrief


 
    Susana Rusch, ook op de radioNovember 2006 ontmoette ik Marshall Rosenberg in Rotterdam. Nu ben ik gecertificeerd
als trainer Geweldloze Communicatie bij het CNVC. Bijdragen aan meer kwaliteit van leven via communicatie is het voorrecht van mijn werk. Lees hier hoe dat zo gekomen is.


Leven

Wat doet een architect als communicatietrainer voor groepen? En een correspondent op een meditatiekussen met 25 pubers? Mijn hart volgen. Tot 2010 werkte ik als journalist en schrijver, trachtte ik een 1-ouder gezin te managen en de handleiding te vinden voor gezondheid en balans. Geweldloze Communicatie bracht helderheid, macht en vrijheid in mijn leven. Gemak en flow tussen mijzelf en anderen. Innerlijke stabiliteit en gezondheid. En een nieuwe kwaliteit van verbinding.


Liefde

Na 40 jaar oordelen leerde ik de taal van gevoelens, behoeften, empathie en eerlijkheid. Ik ontmoette steeds meer mensen die ruisvrij contact wilden, net als ik. Jan Carel van Dorp trof ik begin 2008, toen hij de oefengroep begeleidde, waar ik aan meedeed. Nu oefenen we nog steeds, als partners in leven en werk. Beiden geven we trainingen Geweldloze Communicatie, dagen elkaar uit, groeien en stoeien, rouwen en vieren samen en inspireren elkaar. Never a dull moment.


Zin

Sinds januari 2015 ben ik eigenaar van CommunicatieZin. Vanaf 2010, was ik partner bij het NCGC, opgericht door Jan Carel. We werken nog graag samen. Ik geef (in-company) trainingen, coaching sessies, workshops en cursussen in GC en Creatief Schrijven. Daarin stimuleer ik inzicht in hoe communicatie werkt, openhartigheid, stevigheid en vaardigheid. Ook werk ik met kinderen op scholen (van 6 tot 18). Daar bied ik een mix aan van theatersport, GC, mindfulness en luistercirkels.


Betrokkenheid

November 2008 startte de GC Kring, waar ik 2 jaar secretaris was. Samen met Monie Doodeman schreef en ontwierp ik in januari 2011: www.geweldlozecommunicatie.org. Mijn lidmaatschap bij de Nederlandse & wereldwijde groep gecertificeerde GC trainers geeft me inspiratie, gronding en steun in een gemeenschap van gelijkgeorienteerden. Eind 2010 hielp ik Jan Carel van Dorp bij het opnieuw vertalen van Rosenberg's boek. Dit vanuit behoefte aan integriteit richting zijn gedachtegoed.


Coaching

Regelmatig coach ik volwassenen, koppels en soms kinderen. Partners leer ik naar elkaar luisteren, ontklonteren en hun eigen waarheid ontdekken. Toen hij 13 was, heb ik mijn zoon 4 maanden begeleid na een paniek aanval. Het was een voorrecht GC te kunnen belichamen en te zien hoe hij, dwars door alle angst heen, bij liefde en inzicht uitkwam. Ook heb ik een luisterend oor kunnen zijn voor diverse pubers, nadat een van hen zich voor een trein had geworpen.


Training

Ik heb, met en zonder collega's, o.a. training gegeven bij:

 • ProRail  (Utrecht)
 • De Nederlandse Bank  (Amsterdam)
 • Centraal Justitieel Incasso Bureau  (Leeuwarden)
 • Amaranth Zorginstelling (Tilburg)
 • Fantaziehuis (personeel kinderdagverblijf Utrecht)
 • Intermin (detachering voor ministeries, Den Haag)
 • Dokterspraktijk (Utrecht)
 • Kinderen in scholen, leeftijd 8-12 (Utrecht)
 • Meer dan 500 personen op basis van open inschrijving


Cabaret

Februari 2011 verzorgde ik GC cabaret, samen met trainingsacteur Roger Vossen. We brachten een zotte empathie sessie ten tonele en zongen met 150 mensen een Nederlandse versie van Marshalls lied "See me beautiful" (begeleid door Roger op gitaar en een violiste die spontaan meedeed). Ook zongen we "The man from Empathema" (gebaseerd op 'The girl from Ipanema' van Astrud Gilberto).


Inspiratie

In ben ik geraakt en geïnspireerd door: Marshall Rosenberg en de kracht van GC, het Boeddhisme, het 'Tibetaanse boek van leven en sterven', Eckart Tolle, Byron Katie, Peter Levine en zijn boek: 'De stem van je lichaam'. Het boek 'De verborgen boodschap van psychische stoornissen (De waarheid heelt de waan), van Franz Ruppert (over systemische en generatie-overschrijdende elementen van trauma en het opstellen van het verlangen). Deepak Chopra en Judith Kravitz (Transformational Breath), de Cursus in Wonderen en mysticus Sadhguru. 


Vorming

Een beknopt overzicht van de trainingen die ik gevolgd heb op het gebied van GC

 • International Intensive Training  9 dagen met Marshall Rosenberg (2011, New Mexico, USA)
 • East West Advanced, 5 dagen met Eva Rambala (july 2011, Hongarije);
 • Train the Trainer  7 dagen met o.a. Robert Gonzales & Jeff Brown (2012, Engeland);
 • I followed 56 days of NVC training with certified NVC Trainers, among which above mentioned;
 • In total I followed 72 days of training in NVC from national and international NVC trainers;
 • Leadership Embodiment, 3 days with Anouk Brak.


Tot 2000

Van '93 tot '97 werkte ik als architect. September '97 werd ik moeder, 5 maanden later stortte ik in en 6 maanden daarna was ik hersteld. Ik besloot 2 jaar fulltime te moederen. In oktober 2000 zocht een lokaal krantje een correspondent. Een paar weken later stond mijn eerste artikel in de krant. Mei 2005 verhuiste ik naar Bilthoven, na een scheiding in 2003. Ik werkte bij diverse communicatie bureau's als bedrijfsjournalist, tot ik in 2009 besloot mijn leven en werk te weiden aan Geweldloze Communicatie.


In het kort

 • Geboren: 11 oktober 1965, Zϋrich, Zwitserland. Vanaf '66 in Nederland woonachtig.
 • Studie: Architectuur aan de TU Delft (1985-1992). Ingenieursdiploma eind 1992. Afstudeerontwerp: een nieuwe bibliotheek voor de Universiteit van Utrecht. 
 • Moederschap: mijn enige kind en zoon werd geboren op 4 september 1997 in Utrecht.
 • Relatie: sinds 2008 LAT relatie met Jan Carel van Dorp. Sinds 2003 gelukkige co-ouder.
 • Boeddhisme: tussen 2006 en 2010 student van Buddhistische organisatie Rigpa
 • Cursussen: drama, houding, presentatie & stemvorming, Japans trommelen, theatersport
 • Talen: Nederlands, Spaans en Engels vloeiend. Duits en Frans middelmatig.
 • Rijbewijs: Eigen auto en rijbewijs