Schrijf je in voor de voor de nieuwsbrief

Inspiratie:    Marshall Rosenberg

 


Het juiste gereedschap voor elke klus spaart tijd en ergernis. Marshall heeft wat mij betreft praktisch communicatie-gereedschap toegevoegd aan bestaande en soms wat verroestte taaltechnieken. Wat mij inspireert? 
Dat zijn GC proces inzicht en vaardigheden biedt, waar iedereen iets aan heeft: van babykamer tot vergaderzaal. Concreet, effectief en leerbaar!


Dankbaar

Dankzij het consequent toepassen van GC kwam ik bij de wortel van het label 'depressie'. Marshalls gereedschap hielp mij om het leven terug te geven aan mezelf. Als ik nu aan Marshall denk, zie ik zijn 'boevengezich' weer. Zijn spirit van radicale gelijkwaardigheid, wars van ieder maatschappelijk label, geeft mij kracht, humor en richting. GC helpt mij contact te maken met de pure levensenergie die ik ben en jij ook. Ik leef op als ik deze vaardigheden aan anderen kan doorgeven. Dat is mijn vak.
 

Vredestichter

Op 7 februari 2015 overleed Marshall Rosenberg vredig op 80-jarige leeftijd. Hij werd geboren in 1934 in Ohio en groeide op in Detroit, een stad die hij later gekscherend 'verwarde' met de hel. Als kind werd Marshall in elkaar geslagen, vanwege zijn Joodse achternaam. Zijn leven en de ontwikkeling van GC zijn beïnvloed door deze ervaring: de lach op de gezichten van de omstanders deed het meeste pijn, zei hij later. Marshalls onderzoek naar de oorzaak van geweld en manieren om die te doen afnemen, evolueerde richting het GC proces en het Center for Nonviolent Communication (1984).


Rogers en Gandhi

In 1962 ontving Marshall een PhD Klinische Psychologie van de Universiteit van Wisconsin. Daar ontmoette hij zijn mentor, Carl Rogers, die Marshall wees op de vaardigheid en waarde van empathisch luisteren. Rosenberg ontwikkelde het NVC proces gedeeltelijk ook als een simpel "hoe doe je dat" proces, om Mahatma Gandhi's filosofie van "ahimsa" in de praktijk van alledag te kunnen toepassen: in woorden, acties en gedachten. Ahimsa wordt soms vertaald als "de overvloedige liefde die opkomt wanneer alle haat, boosheid en verwarring in het hart tot bedaren zijn gekomen."
 

Humor

Als toegewijd leraar, vredestichter en charismatisch visionair met een geweldig gevoel voor humor, heeft Marshall Rosenberg gedurende zijn hele leven NVC workshops en intensieve trainingen geleid voor duizenden mensen in meer dan 60 rijke en arme landen, door oorlog verscheurde gebieden en in economisch benadeelde landen. Hij trainde 300 van de 365 dagen en vond het heerlijk. Hij werkte in gevangenissen, klaslokalen, bestuurskamers en met straatbendes. Meer dan 500.000 kopieen van zijn boek ‘Nonviolent Communication, a language of life’ zijn verkocht en vertaald in meer dan 20 talen.

 

Het gaat door

GC wordt gewaardeerd als een proces dat zowel innerlijke groei als sociale veranderingen ondersteunt. Rosenberg's nalatenschap wordt gecontinueerd via het Center for Nonviolent Communication, dat in 1984 ontstond. Een netwerk van gecertificeerde trainers en duizenden support trainers in meer dan 100 landen over de wereld, houdt zich bezig met talloze activiteiten, zoals gevangenis projecten, 'restorative justice' projecten met straatkinderen, schoolprogramma's en trainingen voor particulieren, organisaties en bedrijven. Kijk voor meer informatie op: www.cnvc.org

 


"Alles wat geintegreerd is in Geweldloze Communiatie is al eeuwen bekend als het gaat om bewustzijn, taal, communicatievaardigheden en het gebruiken van macht op een manier die ons in staat stelt om een perspectief van empathie te behouden voor onszelf en anderen, zelfs onder zenuwslopende omstandigheden." 
                                                          - Marshall B. Rosenberg